Hoeveel echos tijdens de zwangerschap? | Liva Geboortezorg
Hoeveel echo's tijdens de zwangerschap?
09 november 2022 
in Echo

Hoeveel echo's tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent, krijg je regelmatig een echo. Je doet medische echo's via de verloskundigenpraktijk, maar je kan ook een aantal pretecho's laten doen bij onze echopraktijk LIVA de geboortezorg expert. Hoeveel echo's krijg je? Dit is dus helemaal afhankelijk van jou. 

Bepaalde medische echo's zijn namelijk standaard, terwijl jij zelf kan bepalen of en hoeveel pretecho's je gaat doen. In dit blogartikel gaan we dieper in op de verschillende soorten echo's.

  

Verschil tussen een medische echo en een pretecho

Medische echo's

Laten we beginnen bij het begin: wat is een echo? Tijdens het maken van een echo worden er geluidsgolven door je buik gestuurd. Deze geluidsgolven hebben zo'n hoge frequentie, dat wij deze niet kunnen horen. Doordat jouw inwendige organen en de organen van de baby dit geluid weerkaatsen, kan jij het teruggekaatste geluid in de vorm van een echo zien. Een medische echo wordt gemaakt om te bekijken of alles goed gaat met de ontwikkeling, maar ook om te bekijken of het kindje over ernstige aangeboren afwijkingen beschikt. Deze bieden we niet aan in de echopraktijk.

Onze echo's

De echo's die wij aanbieden zijn niet medisch, maar puur voor jullie plezier. Het is immers onwijs leuk om je kindje wat vaker te zien dan alleen tijdens de standaard echo's.

De eerste vroege echo

Tijdens een vroege echo tussen de 7 en de 12 w eken zwangerschap is nog niet bijster veel te zien. Deze echo wordt gemaakt wanneer er sprake is van bijvoorbeeld bloedverlies of onzekerheid. Of gewoon omdat je dat leuk vindt! Tijdens deze echo zien we een vruchtzak, dooierzak, een embryo ter grootte van een rijstkorrel en hopelijk hartactie. Je ziet eigenlijk een soort rijstkorrel met daarin een knipperend stipje . Wist je dat veel zwangeren regelmatig langs komen in het eerste trimester?

De tweede termijnecho

Wanneer je tussen de 10 en de 12 weken zwanger bent, kun je bij je verloskundige terecht voor de termijnecho. Wanneer het kindje goed gegroeid is kan de echoscopiste een stuk meer zien dan tijdens de eerste echo een paar weken eerder. Wanneer alles goed is zie je een heel snel kloppend hartje, maar de kans is ook heel groot dat je het kindje ziet bewegen.

Het kindje heeft zichtbaar armpjes en beentjes, het hoofdje en het kontje zijn nu al goed te onderscheiden. Het is echt al een klein mensje om te zien! Voor deze echo kun je niet bij ons terecht, maar bij een verloskundigenpraktijk.

Daarna: de 13 weken echo

De 13 weken echo maakt onderdeel uit van een onderzoek en is optioneel. Tijdens deze medische echo loopt de echoscopist het hele kindje na en kan zo – zelfs al op deze termijn – eventuele lichamelijke afwijkingen opsporen.

De 20 weken echo is de volgende echo

Deze echo is optioneel en wordt in het ziekenhuis of een medisch echocentrum aangeboden. Tijdens de 20 weken echo kan je al heel veel zien, alle organen zijn goed zichtbaar. Het kindje is helemaal compleet en hoeft alleen nog maar te groeien, zoals je ziet! Jullie kunnen vingertjes en teentjes tellen en bekijken het ruggetje, de schedel, nieren, het middenrif en de buikwand.

Eventuele afwijkingen zijn in de meeste gevallen goed op te sporen rond deze termijn. Misschien voel je de baby vanaf de 20 weken echo ook wel bewegen in je buik, zo bijzonder om te ervaren!

Een groeiecho volgt

In sommige gevallen besluiten we om 2 keer een groei echo te doen, meestal rond de 28 weken en de 32 weken. De echoscopiste meet het hoofdje, het buikje en de lengte van de beentjes op. Heb je de juiste hoeveelheid vruchtwater? Ook daar kijken we even naar!

De een na laatste echo liggingecho

Als de verloskundige niet zeker weet of het kindje goed ligt, doet ze rond de 35 weken een zogenaamde liggingecho. Tijdens deze echo ziet ze perfect of de baby goed ligt, of in stuit of dwars. Dat is wel zo handig om te weten voordat de bevalling begint.

Optioneel is de pretecho

Uiteraard kunnen we ons maar al te goed voorstellen dat je niet genoeg kunt krijgen van je kindje, en dat de medische echo's voor jou niet genoeg zijn. En dat is niet zo gek! In dat geval is het altijd nog mogelijk om een pretecho te laten maken. Dat kun je zo vaak doen als je zelf maar wilt!

De echo's die wij aanbieden zijn niet medisch, wij voeren alleen een vroege echo, een geslachtsbepaling, 2D en 3D/4D echo uit. Deze worden niet verzekerd omdat ze niet medisch zijn, maar moet je zelf betalen. Alle medische echo's waar je een verwijzing voor hebt worden wel vergoed.

Afspraak maken voor een echo?

Wanneer je alle medische echo's en een pretecho ondergaat, krijg je tijdens je zwangerschap ongeveer 7 echo's. Hoeveel echo's zwangerschap je krijgt, is helemaal afhankelijk van jullie wensen en van je verloskundige. Wij bieden geen medische, maar wel pretecho's aan. Ben je zwanger en wil je een afspraak maken voor een echo? Maak gerust een afspraak voor een echo door gebruik te maken van de boekingsmodule op de website. Op de website vind je de tarieven van een echo ook terug. We ontmoeten je graag in de praktijk!

In de zwangerschap krijg je een aantal medische echo's, zoals de vitaleitsecho, termijnecho, 13 weken echo en 20 weken echo. Maar wanneer jij je baby vaker wilt zien, is het mogelijk om extra echo's te laten maken. Dit zijn pretecho's, die je bij een echopraktijk kunt laten maken. We maken onderscheid tussen verschillende soorten pretecho's. Welke zijn dit precies, en wanneer kun je een pretecho laten maken in onze echopraktijk? Daar vertellen we je graag meer over.

  

Verschil tussen een medische echo en een pretecho

Een pretecho is een echo die we maken omdat jullie het leuk vinden, niet omdat er een medische noodzaak is. Het verschil tussen een pretecho en een medische echo is dus dat een pretecho voor je plezier is, terwijl een medische echo speciaal plaatsvindt om te controleren of je ongeboren kindje compleet in orde is.

Een groot verschil is ook dat een pretecho plaatsvindt in een echopraktijk, terwijl een medische echo in de meeste gevallen in de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Ook bij LIVA de geboortezorg expert kun je alleen terecht voor pretecho, niet voor medische echo's.Voor een medische echo heb je een verwijzing nodig van je verloskundige/gynaecoloog en die wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Verschillende soorten pretecho's

We bieden in onze echopraktijk verschillende soorten pretecho's aan. Hierbij kun je denken aan een 2D echo, maar ook aan een 3D echo of een 4D echo. Onder een 2D echo verstaan we een zwart-wit echo, zoals je die ook wel kent van de medische echo's. Je ziet de doorsnede van de baby, en kijkt als het ware in je kindje. Een 3D echo is al heel anders dan een 2D echo, omdat deze uit stilstaande beelden bestaat.

Het beeld van deze echo wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden, waardoor je drie dimensionaal beeld ziet. Op deze manier zie jij je kindje niet alleen in kleur, maar ook in perspectief. Laat je een 4D echo maken? Dit zijn echo's die bestaan uit bewegende 3D beelden, en zijn geheel in kleur. Omdat het bewegende beelden zijn, wordt dit ook wel een live 3D echo genoemd. Dankzij deze techniek is het zelfs mogelijk om de gezichtsuitdrukkingen van het kindje te zien.

Wanneer kan je een pretecho laten maken?

Je kunt al vanaf 7-12 weken een pretecho laten maken in 2D. Dit betreft een vroege echo. Tijdens deze echo kijken we of het hartje van het kindje klopt. Vanaf die termijn kun je eigenlijk iedere week naar wens een 2D echo laten maken. Wist je dat een geslachtsbepalende echo ook een pretecho is?

Vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap kunnen we bepalen wat het geslacht van de baby is. Deze echo is in 2D en duurt ongeveer 20 minuten. We raden aan om een pretecho in 3D/4D pas vanaf 24 tot en met 32 weken te laten maken, omdat de beelden dan het mooist zijn, omdat de baby babyvet krijgt. Bovendien is er rond die termijn nog een goede hoeveelheid vruchtwater aanwezig voor het maken van goede beelden.

Afspraak maken voor een pretecho?

Kun je niet wachten om je kindje te zien en wil je een afspraak maken voor een echo? Je kunt heel gemakkelijk via de website zelf een afspraak maken. Op de website vind je ook meer informatie over de tarieven die we hanteren voor een pretecho. Zien we je binnenkort in onze echopraktijk?


Over de schrijver
Reactie plaatsen