Van verloskundige in NL naar moeder in een onbekend land
Van verloskundige in NL naar moeder in een onbekend land
01 augustus 2023 

Van verloskundige in NL naar moeder in een onbekend land

Voor degene die mij nog niet kennen, ik ben Nynke een van de verloskundigen bij LIVA de geboortezorg expert. Voordat ik neerstreek bij LIVA heb ik een hele reis als verloskundige en moeder doorgemaakt. Ik deel er graag wat over met jullie.


Ruim vijftien jaar geleden stapten mijn man, twee zoons (twee-en-een-half jaar en zes maanden) en ik op het vliegtuig naar Miri in Maleisië. Niet voor een vakantie, maar om daar te gaan wonen voor het werk van mijn man. We kwamen terecht in een gemeenschap met mensen vanuit de hele wereld; Argentinië, Australië, China, Nigeria, Trinidad, maar ook een grote Nederlandse gemeenschap. Van mijn rol als werkende moeder, zat ik ineens thuis met de kinderen en ging van de ene speelgroep naar de volgende koffiemorgen. Dat was best even wennen!

Al gauw hoorden mensen dat ik verloskundige was en het duurde dan ook niet lang voordat ik werd gevraagd om een Nederlandse vrouw te ondersteunen bij haar bevalling. De bevalling werd begeleid door een Maleise gynaecoloog en zij vond het prettig dat ik als Nederlandssprekende verloskundige erbij was. Dit was eigenlijk niet de bedoeling en er mocht alleen familie bij de bevalling aanwezig zijn. Een klein leugentje was dan al snel gemaakt. Nadat de baby geboren was, werd ik vaker gevraagd en herkenden de verpleegkundigen in het ziekenhuis mij als ik weer eens meekwam. Toen ik meeging met een Nigeriaanse mevrouw, kon de verpleegkundige haar lachen niet onderdrukken, toen ze vroeg of ik familie was. Ik zei volmondig JA, we zijn één grote familie!! Hier hebben de kersverse moeder en ik later nog smakelijk om gelachen! Ik was dan officieel niet aan het werk als verloskundige, maar het was een prachtige ervaring om vrouwen uit zoveel verschillende landen en culturen te mogen ondersteunen bij deze bijzondere gebeurtenis in hun leven.

Intussen is ons gezin uitgebreid met nog een leuke zoon, wonen wij al elf jaar niet meer in Maleisië, hebben we op nog een ander continent gewoond en ben ik alweer heel wat jaren aan het werk als verloskundige bij LIVA. Deze zomer (augustus 2023)  gaan we voor het eerst weer terug naar Maleisië. Mijn drie pubers laten zien waar zij als kleine jongetje gewoond hebben. De moeders van toen wonen er al lang niet meer, maar als ik daar ben en langs het ziekenhuis rijd, dan denk ik aan mijn mooie “familie” van vrouwen.


Wist jij dit al van Nynke? 

Nynke heeft dus heel wat ervaring als het gaat om verhuizen naar het buitenland met gezin maar ook bijv. over reizen en vliegen met kinderen. 

Heb jij een vraag aan Nynke hierover of wil jij handige tips? Laat hieronder een berichtje achter. 

Wil je gewoon iets zeggen ? Dat mag natuurlijk ook :)

Over de schrijver
Reactie plaatsen