Hoe word ik de moeder die ik wil zijn
Hoe word ik de moeder die ik wil zijn
31 augustus 2023 

Hoe word ik de moeder die ik wil zijn

Het is vrijdagochtend als Yvonne haar eerste afspraak heeft. Vorige week hebben we kennisgemaakt en heeft Yvonne aangegeven met mij aan de slag te willen. 

Het is nog vroeg, maar ze heeft al twee gevulde boodschappentassen bij zich. Ik stel haar voor te beginnen met een kopje thee. Als ik terugkom met de thee zit ze ontspannen op de stoel en dat zeg ik haar ook. Ze vertelt dat ze eigenlijk gewoon even geniet van de rust en de stilte. Eigenlijk is dit dan al de start van het gesprek. Ik stel haar vragen en zij geeft steeds makkelijker de antwoorden.  


Ze vertelt over haar thuissituatie. Samen met haar partner heeft ze vier kinderen. Een zoon van 5, een zoon van 3 en een meisjestweeling van 6 maanden. Een groot gezin is altijd haar wens geweest. Voor haar partner was dat anders. Na de twee jongens voelde het gezin voor hem compleet maar uiteindelijk werd ze toch ongepland zwanger van de tweeling. Na de eerste shock overheerste voor Yvonne de blijdschap maar voor haar partner bleef de schrik langer aanwezig. Uiteindelijk besloten ze samen wel voor deze zwangerschap te gaan. Na de echo waarin bleek dat het een tweeling was, stelde haar partner wel dat de zorg van de kinderen echt op haar schouders terecht zou komen. Voor hem was een gezin met de jongens al compleet genoeg geweest.  


Yvonne had een zware zwangerschap maar haar partner was behulpzaam en na een keizersnede werden de twee meisjes geboren. Na de verlofperiode ging haar man weer aan het werk en stond ze er alleen voor. Nu zes maanden na de geboorte van de meisjes zit Yvonne bij me. Met de kindjes gaat alles goed, maar met Yvonne niet. De zorg voor de 4 kinderen valt haar zwaar. Ze vertelt dat het lijkt alsof het leven voor iedereen onveranderd door is gegaan, maar haar wereld is compleet veranderd. Van een energie vrouw en vrolijke moeder is ze verandert in een machine, is ze kortaf tegen de kinderen en valt ze in de avond om 8 uur op de bank in slaap. Dit is niet zoals ze het moeder zijn van een groot gezin voor zich had gezien. 


En dat is precies de kern van haar hulpvraag. Hoe kan zij de moeder worden die ze graag wil zijn en kan ze accepteren dat het misschien niet 100% haar perfecte plaatje wordt? 

Samen gaan we hiermee aan de slag. We onderzoeken wat dat beeld van het gewenste moederschap voor haar is, welke dingen blokkeren dat beeld en wat kan ze doen om wel een haalbaar moederschaps-doel te bereiken. 


Yvonne gaat hard aan de slag, doet haar opdrachten en gaat onder andere het gesprek aan met haar partner, regelt dat de boodschappen voortaan bezorgd worden en plant 1x per twee weken een afspraak met een vriendin in zonder de kinderen. 


Aan het einde van het traject hebben we een laatste gesprek. Daarin vertelt ze dat het duidelijk krijgen van haar hulpvraag eigenlijk al het halve werk was. Voor haar was het uitspreken van deze vraag en het accepteren dat het niet altijd perfect hoeft te zijn een enorme opluchting. Ze gaat genieten van haar grote gezin! 


Soms is het lastig om in actie te komen als je in een bepaalde situatie zit of overzie je even niet waar je moet beginnen. Weet dat wij als vrouwencoach je daarbij kunnen helpen. Dus wacht niet langer en zet die eerste stap. Neem contact met ons op en samen gaan we dit traject aan! 

liefs Erna

Coaching@livageboortezorg.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen