Wat zie je op een echo?
Wat zie je op een echo?
09 november 2022 
in Echo

Wat zie je op een echo?

Wanneer je zwanger bent en je aanmeldt bij een verloskundigenpraktijk, krijg je een aantal echo’s. Tegenwoordig krijg jij je eerste echo wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent, tussen de 10 en de 12 weken krijg je de tweede echo, ook wel de termijnecho genoemd. Sinds september 2021 wordt er indien je wenst wanneer je rond de 13 weken zwanger bent, ook een echo gemaakt. Ben je rond de 20 weken zwanger? Dan heb je de laatste echo, tenzij de verloskundige ter controle een extra echo wil maken. Voorgaande echo’s zijn medisch en worden uitgevoerd Worden uitgevoerd door de Poort, een centrum voor medische echo’s. Hier heb je een verwijzing voor nodig.. De echo’s die wij aanbieden zijn niet medisch , hier heb je dus ook geen verwijzing voor nodig! Wij bieden een vroege echo, geslachtsbepaling, 2D en 3D/4D echo aan. Maar wat zie e op een echo?

8 weken zwanger: vitaliteitsecho

We vertelden al dat je rond de 8 weken zwangerschap de eerste echo krijgt, deze echo wordt ook wel de vitaliteitsecho genoemd. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling. Wist je dat het hartje vanaf ongeveer 7 weken klopt? Als alles goed is, zie je het hartje dus kloppen tijdens deze echo. Heel fijn! Los van een vruchtzak, dooierzak en een rijstkorrel hartactie, is er tijdens de vitaliteitsecho nog niet veel te zien. Het is allemaal nog zo minuscuul klein.

10-12 weken zwanger: termijnecho

Ben je tussen de 10 en de 12 weken zwanger? Grote kans dat je binnenkort bij je verloskundigenpraktijk langs mag komen voor de termijnecho. Op deze echo zien jullie al veel meer dan op de vitaliteitsecho. Deze echo heet de termijnecho, omdat het het doel is om tijdens deze echo de uitgerekende datum vast te stellen. Omdat de groei van een foetus tot ongeveer 12 weken gelijk loopt, kan de echoscopiste door het kindje op te meten, bepalen wanneer je uitgerekend bent.

Als ze op deze echo een stevig kloppend hartje ziet, wordt de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Dit is voor veel zwangeren en partners een hele geruststellende gedachte, en dat is niet zo gek! De eerste weken van de zwangerschap zijn onwijs spannend. Rond deze termijn heeft het kindje al armpjes en beentjes. Met een beetje geluk zien jullie jullie kleintje tijdens deze echo wel even bewegen! Rond deze termijn is de foetus namelijk al heel beweeglijk.

13-14 weken zwanger: 13-weken echo

De 13 weken echo is een vrij nieuwe echo, deze echo wordt sinds september 2021 uitgevoerd. De 13 weken echo is onderdeel van een onderzoek, het is niet verplicht om aan dit onderzoek deel te nemen. De echo maakt onderdeel uit van de IMITAS studie. Tijdens deze echo loopt de echoscopiste het hele kindje na op lichamelijke afwijkingen. Deze echo lijkt wat op de 20 weken echo, aangezien de echoscopiste bij beide echo’s kijkt of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Op deze echo kun je alles al zien: alle vingertjes, de hartkamers, de hersenhelften, of de blaas gevuld is, de nieren… Alles zit er al op en aan. Het is echt al een mensje om te zien.

18-21 weken zwanger: 20 weken echo

Net als tijdens de 13 weken echo, controleert de echoscopist tijdens deze echo op lichamelijke afwijkingen. Deze zijn op de 20 weken echo goed te zien. Hierbij kun je onder andere denken aan afwijkingen zoals een open ruggetje, gespleten lip, een gat in de buikwand, afwijking van de nieren of botten, of hartafwijkingen. Ook kijken jullie naar de groei van de baby, naar de plek van de placenta én of de kleine genoeg vruchtwater heeft. Na deze echo heb je doorgaans geen medische echo meer, tenzij de verloskundige toch reden ziet om een extra echo te doen, bijvoorbeeld omdat de groei achter blijft. Maar wist je dat het ook mogelijk is om jullie kleintje vaker te bewonderen dan alleen tijdens de medische echo’s bij Echopraktijk Liva?

Extra echo: pretecho

Dankzij de pretecho’s die wij aanbieden is het mogelijk om het kindje voor de geboorte wat vaker te zien. Op deze manier kan je heerlijk naar je kindje kijken. We bieden een vroege echo, geslachtsbepaling, 2D en 3D/4D aan. We geven je ook een aantal geprinte foto’s en foto’s en bewegende beelden op USB mee, zodat jullie je wondertje thuis kunnen bewonderen wanneer jullie dat maar willen.

Afspraak maken voor een echo?

Wil je een afspraak maken voor een echo? Via de agenda op onze website kun je heel gemakkelijk meteen een afspraak maken. Kies de echo en de locatie naar wens, en selecteer de datum en het tijdstip. We zien je graag tijdens onze afspraak. Bekijk gerust de tarieven.


Over de schrijver
Reactie plaatsen