Wanneer pretecho laten maken
Wanneer pretecho laten maken?
09 november 2022 
in Echo

Wanneer pretecho laten maken?

In de zwangerschap krijg je een aantal medische echo’s, zoals de vitaleitsecho, termijnecho, 13 weken echo en 20 weken echo. Maar wanneer jij je baby vaker wilt zien, is het mogelijk om extra echo’s te laten maken. Dit zijn pretecho’s, die je bij een echopraktijk kunt laten maken. We maken onderscheid tussen verschillende soorten pretecho’s. Welke zijn dit precies, en wanneer kun je een pretecho laten maken in onze echopraktijk? Daar vertellen we je graag meer over.

Verschil tussen een medische echo en een pretecho

Een pretecho is een echo die we maken omdat jullie het leuk vinden, niet omdat er een medische noodzaak is. Het verschil tussen een pretecho en een medische echo is dus dat een pretecho voor je plezier is, terwijl een medische echo speciaal plaatsvindt om te controleren of je ongeboren kindje compleet in orde is. Een groot verschil is ook dat een pretecho plaatsvindt in een echopraktijk, terwijl een medische echo in de meeste gevallen in de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Ook bij Echopraktijk Liva kun je alleen terecht voor pretecho, niet voor medische echo’s.Voor een medische echo heb je een verwijzing nodig van je verloskundige/gynaecoloog en die wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Verschillende soorten pretecho’s

We bieden in onze echopraktijk verschillende soorten pretecho’s aan. Hierbij kun je denken aan een 2D echo, maar ook aan een 3D echo of een 4D echo. Onder een 2D echo verstaan we een zwart-wit echo, zoals je die ook wel kent van de medische echo’s. Je ziet de doorsnede van de baby, en kijkt als het ware in je kindje. Een 3D echo is al heel anders dan een 2D echo, omdat deze uit stilstaande beelden bestaat.

Het beeld van deze echo wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden, waardoor je drie dimensionaal beeld ziet. Op deze manier zie jij je kindje niet alleen in kleur, maar ook in perspectief. Laat je een 4D echo maken? Dit zijn echo’s die bestaan uit bewegende 3D beelden, en zijn geheel in kleur. Omdat het bewegende beelden zijn, wordt dit ook wel een live 3D echo genoemd. Dankzij deze techniek is het zelfs mogelijk om de gezichtsuitdrukkingen van het kindje te zien.

Wanneer kan je een pretecho laten maken?

Je kunt al vanaf 7-12 weken een pretecho laten maken in 2D. Dit betreft een vroege echo. Tijdens deze echo kijken we of het hartje van het kindje klopt. Vanaf die termijn kun je eigenlijk iedere week naar wens een 2D echo laten maken. Wist je dat een geslachtsbepalende echo ook een pretecho is? Vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap kunnen we bepalen wat het geslacht van de baby is. Deze echo is in 2D en duurt ongeveer 20 minuten. We raden aan om een pretecho in 3D/4D pas vanaf 24 tot en met 32 weken te laten maken, omdat de beelden dan het mooist zijn, omdat de baby babyvet krijgt. Bovendien is er rond die termijn nog genoeg vruchtwater aanwezig voor het maken van goede beelden.

Afspraak maken voor een pretecho?

Kun je niet wachten om je kindje te zien en wil je een afspraak maken voor een echo? Je kunt heel gemakkelijk via de website zelf een afspraak maken. Op de website vind je ook meer informatie over de tarieven die we hanteren voor een pretecho. Zien we je binnenkort in onze echopraktijk?

Over de schrijver
Reactie plaatsen