Waarom een echo maken? | Liva Geboortezorg
waarom het zo leuk is om echo’s te maken
01 februari 2023 
in Echo

waarom het zo leuk is om echo’s te maken

Mensen vragen mij regelmatig waarom ik het maken van echo’s zo leuk vind. Tijdens een echo komt zo veel emotie vrij. Het is zo bijzonder om deze wisseling van emoties, dat pure geluk, te mogen mee maken.

Vaak komen aanstaande ouders wat gespannen binnen. Dit is heel begrijpelijk, vooral als je nog pril zwanger bent. Maar ook als je al verder zwanger bent. Niet iedereen heeft gelijk dat enorme gevoel van vertrouwen. Een zwangerschap kan soms ontastbaar zijn, ook voor partners. Zo ook bij een stel dat laatst bij mij voor een echo kwam.

Anne is op dat moment ongeveer 26 weken zwanger en vertelt dat ze iedere controle bij de verloskundige toch wat spannend vindt. We praten twee tellen en komen snel tot de conclusie dat we gauw gaan beginnen met de echo. Je wilt natuurlijk als eerste weten of het hartje klopt! Na de 3 seconden die het duurt om het hartje te vinden, zie ik haar gezicht ontspannen. Ze krijgt tranen in haar ogen en geeft aan dat ze zo blij is om haar baby even te zien. Onbewust was Anne toch ongerust geweest.

Terwijl we naar hun baby kijken lachen we omdat die kleine alle kanten opdraait en lekker tegen de wand van de baarmoeder zit te trappen. Het neusje van de baby lijkt echt op die van zijn moeder. Vol trots kijken ze beiden naar hun kindje.

Ik heb ook echt een zwak voor aanstaande papa’s voor wie de zwangerschap soms nog ontastbaar is. Tim gaf tijdens de echo aan dat hij de baby nog maar een keer had voelen bewegen. Hij klonk wat teleurgesteld. Behalve dat hij de buik van Anne zag groeien gebeurde er voor hem nog niet veel. Tijdens een echo kan dit echt 100% veranderen. Terwijl we naar het mooie gezichtje van hun baby aan het kijken waren loopt Tim naar het meekijk scherm toe (dit doen heel veel partners) Hij staat met zijn neus tegen het scherm geplakt en roept enthousiast “wauw wat gaaf man, dit is gewoon onze zoon!” Hij kijkt met zo veel liefde naar hun kleintje. Hij is helemaal enthousiast en trots op de foto’s die ze mee naar huis krijgen. Het is dan ook altijd zo fijn om achteraf terug te horen van een partner dat een echo veel heeft toegevoegd aan zijn beleving van de zwangerschap.

Misschien ben ik wel een emotie junkie. Naast mijn werk als echoscopist ben ik ook verloskundige en zie ik elke dag zo veel emotie bij zwangeren en partners voorbijkomen. Het mooiste bij een bevalling is dat iedereen echt zichzelf is. Het is zo’n bijzonder moment in je leven waarbij het onmogelijk is om niet je echte emotie te uiten. Laatst was ik bij een kersverse mama en papa die direct na de bevalling allebei eerst heel hard moesten huilen. Het was een ontlading van geluk en spanning. Ze keken daarna met zo veel liefde naar hun kindje. Ze hadden jaren op dit wondertje moeten wachten. Ik sta er dan ook echt naast met tranen in mijn ogen van geluk. Aan het einde van de kraamweek liet deze moeder mij nog een foto zien van haar 3D echo, precies hetzelfde gezichtje als op de echo!

Een pretecho is dus niet alleen maar naar je baby kijken, het is echt een kennismaking. Het geeft voor beide ouders zoveel verbinding. Er is niks mooiers dan puur het geluk in de ogen van (aanstaande) ouders te zien. Ik krijg dan echt kippenvel.

Liefs,

Jori

Verloskundige/echoscopist en moeder van tweeling Roos & Iris (2016)

1 september 2019

 

PS Ben jij trouwens nieuwsgierig of het een jongen of een meisje is? Klik hier om ‘7 manieren om het geslacht van je baby te voorspellen’ te downloaden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen