LIVA verloskunde
Bel bij spoed & bevalling: 071-204 0467

LIVA informatie bevalling

Begeleiding tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. 

Geboorteplan

Het geboorteplan geeft jullie de mogelijkheid om met de verloskundige te bespreken wat jullie van de bevalling verwachten. In het geboorteplan geef je aan wat jullie belangrijk vinden, wat jullie ideeën en wensen zijn en hoe je graag wil dat er met jullie omgegaan wordt. Hieronder staan vragen die je kunnen helpen met het schrijven van het geboorteplan. Soms is het om medische redenen noodzakelijk om van het plan af te wijken. Indien dit het geval is, zullen we jullie altijd op de hoogte brengen hiervan. Je geboorteplan bespreken wij rond de 33e week van je zwangerschap.


Omdat dit zo'n belangrijk onderdeel is van de voorbereiding op je bevalling hebben wij een compleet werkboek gemaakt waarin je stap voor stap geholpen wordt in het maken van je geboorteplan. Wil jij ook dit geweldige werkboek? 

Badbevalling

Wij zijn enorm fan van badbevallingen. Hier zijn wij heel ervaren in en verhuren ze zelfs! 

Beladvies

Bij bevalling/spoed:
071 204 0467

Indien na meerdere pogingen geen gehoor, bel de verloskamers van het Geboortehuis Leiden (LUMC) op 071-526 0900. Zij kunnen ten alle tijden iemand van LIVA bereiken. 

 

Wanneer bellen


Termijn

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je onder onze leiding thuis of poliklinisch bevallen. Indien je voor de 37 week weeën, vochtverlies of bloedverlies hebt, moet je ons altijd direct bellen op het spoednummer.


Weeën

Heb je een uur lang regelmatige weeën om de 5 minuten en duurt elke wee ongeveer een minuut, dan is het tijd om ons te bellen. Tijdens dit gesprek zullen wij met je afspreken wanneer één van ons bij je langs komt.


Breken van vliezen

Kijk hoe laat je vliezen zijn gebroken en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Probeer wat vruchtwater op te vangen zodat de verloskundige dit kan beoordelen als ze bij je langs komt.

Helder (doorzichtig/rose) vruchtwater: bel overdag (indien je vliezen na 22.00u breken, dan de volgende ochtend om 08.30u bellen).
Groen/bruin/geel vruchtwater: dag en nacht direct bellen.

Indien het hoofdje nog niet was ingedaald bij de laatste controle dan hebben we je andere instructies gegeven. Ga op de bank of op bed liggen en bel ons direct. Indien je gebroken vliezen hebt zonder weeën mag je niet in bad. Douchen mag wel.


Bloedverlies

De slijmprop is een dikke sliert slijm met vaak wat bloed erbij. Wanneer je (een deel van) de slijmprop verliest kondigt dit nog niet het begin van de bevalling aan. Je hoeft ons dan niet te bellen. Een beetje bloedverlies is normaal aan het einde van de zwangerschap en bij de bevalling. Wanneer je echter gaat vloeien alsof je ongesteld bent, is dit wel een reden om ons direct te bellen.


Bij twijfel

Soms is het lastig te herkennen of je bevalling wel of niet begonnen is. Neem een warme douche of bad als je twijfelt. Indien de weeën afzakken is het waarschijnlijk nog niet begonnen. Wanneer je echter op enig moment wilt overleggen over je situatie kun je ons altijd bellen.

Wil jij thuis bevallen? 

Dan vragen wij jou om de checklist 'inventarisatie thuisbevalling' in te vullen

Pijnbeleving

Er zijn een aantal opties voor pijnbehandelingen tijdens de bevalling, zowel zonder als met medicatie. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen heeft een informatiefolder gemaakt over ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?’ en een informatiefilmpje.


Bij LIVA weten wij erin dat alleen een filmpje kijken over pijnbeleving onvoldoende is om je goed voor te bereiden op je bevalling. Om die reden is onze bevalcursus ontstaan zodat ouders echt goed voorbereid zijn en dus ook goed bevallen