Blog: Zwanger worden 2 moeders | Liva Geboortezorg
Blog: moederdag – 2 mommies
01 februari 2023 

Blog: moederdag – 2 mommies

Wij zijn Laura en Marieke Wijsman-van der Wal, trotse mama’s van Luuk. Luuk is op 2 januari 2018 geboren in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp, onder begeleiding van Kyra (red. verloskundige, Verloskundigenpraktijk Liva), en is nu dus 2 jaar oud.

Wij hebben elkaar in de zomer van 2013 leren kennen. Ik, Marieke, was toentertijd nog handbal international en speelde bij mijn club in Frankrijk. In 2014 kwam ik terug naar Nederland en ging ik samenwonen met  Laura in Zoeterwoude. Wij hebben eigenlijk altijd de wens gehad om moeder te worden en spraken dit ook naar elkaar uit. In 2016 beëindigde ik mijn handbalcarrière en ik was destijds 36 jaar. Op 28 december 2016 vroeg Laura mij ten huwelijk op Texel en uiteindelijk zijn wij op 23 september 2017 getrouwd in Westkapelle, Zeeland.

Omdat wij allebei graag een keer zwanger zouden willen worden, maar ik de oudste ben van ons twee, zou ik het als eerste proberen.

Als vrouwenstel is zwanger worden natuurlijk wat lastiger als bij een heterostel. In Leiderdorp zit Medisch Centrum Kinderwens (MCK). Medisch Centrum Kinderwens is een zelfstandige gespecialiseerde kliniek voor vruchtbaarheidsonderzoek en vruchtbaarheidsbehandelingen. De kliniek beschikt over een eigen spermabank en werkt samen met verschillende buitenlandse donorbanken. Zij begeleiden paren, alleenstaande vrouwen en lesbische koppels met een kinderwens. Dus ook hetero koppels waarbij zwanger worden niet vanzelfsprekend is.

Wij waren er al vrij snel uit dat wij gebruik wilden maken van een onbekende donor via de donorbank om onze kinderwens te vervullen. Je kan kiezen voor een Nederlandse donor, wachttijd is dan minstens een jaar, of een donor van een buitenlandse spermabank. Als je kiest voor een Nederlandse donor, word je op de wachtlijst gezet en komt er vanuit de kliniek een donorvoorstel. Wij kozen uiteindelijk voor een Deense donor, omdat wij graag meer informatie wilden hebben. Zo weten wij van onze donor bijvoorbeeld, karakter-eigenschappen, interesses, opleiding en uiterlijke kenmerken.

‘Ons traject’ begon in 2015 met het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst bij MCK. Vervolgens zijn wij onze zoektocht begonnen bij CRYOS, een Deense spermabank. Wij hebben er ongeveer 2 jaar over gedaan om onze ‘perfecte’ donor te vinden, maar we hadden ook geen haast, omdat ik in 2016 pas een punt achter mijn carrière zou zetten. Na de voorlichtingsbijeenkomst hebben we een intake gehad en in maart 2017 hebben we de eerste IUI behandeling ondergaan. (Intra-uteriene-inseminatie, IUI, is het inbrengen (inseminatie) van opgewerkte zaadcellen in de baarmoeder (intra-uterien)). De kans om zwanger te raken is 8-12%.

Uiteindelijk was ik na de tweede keer IUI in april zwanger van onze zoon Luuk. Ontzettend blij en dankbaar waren wij dat het zo snel was gelukt, dit omdat het dus niet zo vanzelfsprekend is. In september 2017 trouwden wij, ik was toen 26 weken zwanger, en op 28 december was ik uitgerekend. Na een hele goede zwangerschap, zonder vervelende kwaaltjes, werd Luuk uiteindelijk op 2 januari 2018, onder de geweldige begeleiding van Kyra, geboren!

Laura en Marieke Wijsman-van der Wal

Trotse mama’s van Luuk (2018)

Over de schrijver
Reactie plaatsen