Is het een jongen of meisje? | Liva Geboortezorg
Jongen of meisje?
01 februari 2023 
in Echo

Jongen of meisje?

Hoe herkenbaar is dit: je bent zwanger, en als je dit grote nieuws verteld is de eerste reactie meestal iets van ‘gefeliciteerd’ of ‘wauw’. Een tweede reactie is bijna altijd ‘weet je al wat het is?’

Wordt het een jongen of een meisje?

Toen ik zelf zwanger was zei iedereen tegen mij: je bent echt een jongens moeder. Ik had me altijd voorgenomen dat ik als ik zwanger zou zijn het geslacht als verrassing wilde houden voor tijdens de bevalling. Mijn vriend had hier andere gedachtes over. Dit zorgde al voor de zwangerschap voor leuke gesprekken.

Ik was zwanger van een tweeling! In mijn hoofd liep ik al 10 stappen vooruit en was ik online al allemaal leuke jongenskleding aan het opzoeken. Hoezo wachten? Het leek mij wel heel leuk, 2 jongens. Ik ben niet zo’n makeup-perfect-altijd-stylisch-type, een stoere jongensmoeder zag ik wel zitten!

Toch wel praktisch om te weten of het een jongen of een meisje is

Mijn vriend had me overgehaald dat het toch ook best wel erg praktisch was om te weten wat het geslacht van de baby’s was. Ik stond op ‘ik moet alles goed regelen’ stand dus dacht: waarom niet. Ondertussen was ik ook echt nieuwsgierig geworden.

Tijdens een controle bij de gynaecoloog (met een tweelingzwangerschap loop je altijd in het ziekenhuis onder controle) maakte ze een echo. Wij hadden gevraagd als ze wat kon zien of ze dit wilde laten weten. Het was niet duidelijk te zien. Mijn nuchtere zelf dacht, ach, dat zie je dan wel bij de 20 weken echo. 

Ondertussen was mijn nieuwsgierigheid zo groot dat ik in de wachtkamer gelijk een afspraak stond in te boeken voor een geslachtsbepaling echo! Mijn vriend zat op z’n telefoon dus ik vroeg wat hij aan het doen was. Je raad het al: ook een afspraak maken. Blijkbaar wilde we het beiden erg graag weten 😊

Jongen of meisje echo

Eindelijk was het zo ver: de dag van de echo! Ik was helemaal misselijk van de zenuwen. Natuurlijk staat gezondheid voorop maar als je het toch kan weten, waarom niet! We gingen met z’n tweeën. Onderweg zaten we nog te grappen wat als het er ineens 3 baby’s zijn.

Daar lag ik dan. Ik kreeg warme gel op m’n buik en gelukkig waren er gelijk twee kloppende hartjes te zien. Dat was ook zeker een deel van m’n spanning. Herken je het gevoel van ‘gelukkig, ze doen het nog’?

De echoscopist ging alles langs lopen. Of wij een vermoeden hadden vroeg ze. Ja natuurlijk, en de hele omgeving ook! Ze ging kijken, en toen: baby 1 is een meisje! Ik was helemaal overdonderd. 

Super blij maar moest echt even schakelen in mijn hoofd. Blijkbaar had ik de woorden ‘je bent een echte jongens moeder’ heel letterlijk in mijn hoofd opgeslagen. Ze keek verder. Baby 2 is ook een meisje! WAUW! Gewoon twee meiden, hoe gaaf is dat!

Ik had zelf nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om het geslacht van mijn kind al te weten in de zwangerschap. Het gaf de zwangerschap wat extra’s. Los van de praktische voorbereidingen was het ook een begin van de kennismaking met onze dochters.

 Nieuwsgierig of het een jongen of een meisje is?

Ben jij trouwens nieuwsgierig of het een jongen of een meisje is? Klik hier om ‘7 manieren om het geslacht van je baby te voorspellen’ te downloaden.

Liefs,

Jori

Verloskundige/echoscopist en moeder van tweeling Roos & Iris (2016)

1 augustus 2019

Over de schrijver
Reactie plaatsen