In de zwangerschap krijg je een aantal medische echo’s, zoals de vitaleitsecho, termijnecho, 13 weken echo en 20 weken echo.
Maar wanneer jij je baby vaker wilt zien, is het mogelijk om extra echo’s te laten maken. Dit zijn pretecho’s, die je bij een echopraktijk kunt laten maken. We maken onderscheid tussen verschillende soorten pretecho’s.
Welke zijn dit precies, en wanneer kun je een pretecho laten maken in onze echopraktijk? Daar vertellen we je graag meer over.
Verschil tussen een medische echo en een pretecho
Een pretecho is een echo die we maken omdat jullie het leuk vinden, niet omdat er een medische noodzaak is. Het verschil tussen een pretecho en een medische echo is dus dat een pretecho voor je plezier is, terwijl een medische echo speciaal plaatsvindt om te controleren of je ongeboren kindje compleet in orde is.
Een groot verschil is ook dat een pretecho plaatsvindt in een echopraktijk, terwijl een medische echo in de meeste gevallen in de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Ook bij Echopraktijk Liva kun je alleen terecht voor pretecho, niet voor medische echo’s.Voor een medische echo heb je een verwijzing nodig van je verloskundige/gynaecoloog en die wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Verschillende soorten pretecho’s
We bieden in onze echopraktijk verschillende soorten pretecho’s aan. Hierbij kun je denken aan een 2D echo, maar ook aan een 3D echo of een 4D echo. Onder een 2D echo verstaan we een zwart-wit echo, zoals je die ook wel kent van de medische echo’s. Je ziet de doorsnede van de baby, en kijkt als het ware in je kindje. Een 3D echo is al heel anders dan een 2D echo, omdat deze uit stilstaande beelden bestaat.
Het beeld van deze echo wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden, waardoor je drie dimensionaal beeld ziet. Op deze manier zie jij je kindje niet alleen in kleur, maar ook in perspectief. Laat je een 4D echo maken? Dit zijn echo’s die bestaan uit bewegende 3D beelden, en zijn geheel in kleur. Omdat het bewegende beelden zijn, wordt dit ook wel een live 3D echo genoemd. Dankzij deze techniek is het zelfs mogelijk om de gezichtsuitdrukkingen van het kindje te zien.
Wanneer kan je een pretecho laten maken?
Wanneer een pretecho maken? Je kunt al vanaf 7-12 weken een pretecho laten maken in 2D. Dit betreft een vroege echo. Tijdens deze echo kijken we of het hartje van het kindje klopt. Vanaf die termijn kun je eigenlijk iedere week naar wens een 2D echo laten maken.
Wanneer geslachtsecho laten maken?
Wist je dat een geslachts echo ook een pretecho is? Vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap kunnen we bepalen wat het geslacht van de baby is. Deze echo is in 2D en duurt ongeveer 20 minuten.
Wanneer 4D echo het mooist?
We raden aan om een pretecho in 3D/4D pas vanaf 24 tot en met 32 weken te laten maken, omdat de beelden dan het mooist zijn, omdat de baby babyvet krijgt. Bovendien is er rond die termijn nog genoeg vruchtwater aanwezig voor het maken van goede beelden.
Verschil 13 en 20 weken echo?
De 13-weken echo en de 20-weken echo zijn twee cruciale momenten in elke zwangerschap, elk met hun unieke belang. De 13-weken echo, vaak de eerste gedetailleerde blik op je baby, bepaalt de uitgerekende datum en controleert op meerlingzwangerschappen. Dit is een emotioneel moment waarop veel ouders voor het eerst de hartslag van hun baby horen.
De 20-weken echo, daarentegen, is een uitgebreidere scan die de ontwikkeling van de baby's organen controleert. Het is een cruciale stap voor het opsporen van ontwikkelingsproblemen en biedt vaak de mogelijkheid om het geslacht van de baby te ontdekken.
Kortom, de 13-weken echo focust op basale gezondheidschecks en het vaststellen van de uitgerekende datum, terwijl de 20-weken echo dieper ingaat op de anatomische ontwikkeling van de baby. Beide zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap en bieden waardevolle inzichten voor aanstaande ouders."
Afspraak maken voor een pretecho?
Kun je niet wachten om je kindje te zien en wil je een afspraak maken voor een echo? Je kunt heel gemakkelijk via de website zelf een afspraak maken.
Op de website vind je ook meer informatie over de tarieven die we hanteren voor een pretecho. Zien we je binnenkort in onze echopraktijk?
Veelgestelde vragen
1. Wanneer geslachtsecho?
Het geslacht van de baby kan meestal worden bepaald tijdens de 20-weken echo. Sommige klinieken bieden echter geslachtsecho's aan vanaf ongeveer 16 weken.
2. Wanneer pretecho?
Een pretecho kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap worden gedaan, vaak tussen de 16 en 30 weken. Het beste moment hangt af van wat je wilt zien; bewegingen, gezichtstrekken, enz.
3. Wanneer is een 4D echo het mooist?
Een 4D echo is meestal het mooist tussen de 26 en 30 weken. Rond deze tijd is de baby voldoende ontwikkeld en is er nog genoeg ruimte om duidelijke beelden te krijgen.
4. Tot wanneer pretecho?
Pretecho's kunnen vaak tot het einde van de zwangerschap worden gedaan, maar de beste beelden worden meestal verkregen vóór 32 weken, omdat de baby daarna minder bewegingsruimte heeft.
5. Vanaf wanneer geslachtsecho?
Geslachtsecho's zijn meestal mogelijk vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap, wanneer de geslachtskenmerken van de baby duidelijker zichtbaar beginnen te worden.
6. Wat is een pretecho?
Een pretecho is een niet-medische echo die wordt gedaan om de baby in de baarmoeder te zien voor plezier en binding. Het biedt aanstaande ouders de kans om hun baby te zien bewegen en groeien.