Vergoeding zorgverzekeraar
De cursus wordt gegeven door een geregistreerde verloskundige waardoor hij deels vergoed wordt als je aanvullend verzekerd bent.Er is elke maand een online Q&A sessie. Tijdens deze online bijeenkomst kan je al je vragen stellen aan onze geboortezorg expert.
Een praktiserende verloskundige
De cursus is ontwikkeld en wordt gegeven door een verloskundige die wekelijks bevallingen begeleid waardoor alles wat je leert is gebaseerd op wetenschap en praktijkervaring.De hele cursus volg je online via een app of website. Je kiest zelf wanneer je welke module volgt. Super handig als je het druk hebt!
Geboorteplan maken: zo doe je dat
Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling vastlegt. Dit helpt niet alleen jezelf om goed voorbereid te zijn, maar geeft ook duidelijkheid aan je verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende. In je geboorteplan kun je aangeven waar je wilt bevallen, welke pijnbestrijding je eventueel wenst, in welke houding je wilt bevallen en wie je erbij wilt hebben. Ook kun je specifieke voorkeuren opnemen, zoals hoe je wilt dat er met je wordt gecommuniceerd of wat je belangrijk vindt tijdens de eerste momenten met je baby.
Hoewel een bevalling niet altijd volledig te plannen is, helpt een geboorteplan om je wensen vooraf kenbaar te maken. Het is verstandig om dit plan op tijd met je zorgverlener te bespreken, zodat er rekening mee gehouden kan worden. Flexibiliteit blijft belangrijk, maar een goed doordacht geboorteplan zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk regie houdt over deze bijzondere gebeurtenis.
Tijdens je zwangerschap maak je je eigen geboorteplan
✅ Je hebt vertrouwen in jouw bevalling.
✅ Je bent super goed voorbereid op wat er gaat komen.
✅ Je herkent het begin van de bevalling.
✅ Je voelt gezonde spanning als je aan de bevalling denkt.
✅ Je weet wat je kan doen tegen de weeënpijn.
✅ Je geboortepartner is betrokken.
✅ Je kan met een onverwachte situatie tijdens jouw bevalling omgaan.
✅ Je weet hoe jij jouw bevalwensen bespreekbaar maakt.
Waarom een geboorteplan maken?
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en voorkeuren voor de bevalling vastlegt. Dit helpt je om goed voorbereid te zijn en zorgt ervoor dat je zorgverleners op de hoogte zijn van jouw voorkeuren. In een geboorteplan kun je bijvoorbeeld aangeven of je pijnbestrijding wilt, welke bevalhouding je prettig vindt, en of je direct na de geboorte huid op huidcontact met je baby wilt. Ook kun je vastleggen wie je bij de bevalling aanwezig wilt hebben, zoals je partner of een andere naaste.
Hoewel een bevalling niet altijd volledig te plannen is, biedt een geboorteplan houvast en helpt het bij een prettige en persoonlijke bevallingservaring. Door je geboorteplan vooraf met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken, vergroot je de kans dat jouw wensen zoveel mogelijk worden gerespecteerd. Wil je zelf een geboorteplan maken? Begin op tijd, zodat je goed kunt nadenken over wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling.
Wat kun je in een geboorteplan opnemen?
Een geboorteplan kan je helpen om:
Hoe maak je een geboorteplan?
Er is geen vaste manier om een geboorteplan te maken. Je kunt het plan zelf maken, of je kunt een template gebruiken. Als je het plan zelf maakt, is het belangrijk om je wensen en voorkeuren goed te bedenken. Denk hierbij aan de volgende onderwerpen:
De plek van de bevalling.
De manier waarop je de bevalling wilt doorstaan.
De vorm van pijnbestrijding.
De aanwezigheid van anderen bij de bevalling.
De verzorging van je baby na de geboorte.
Wat kun je in een geboorteplan opnemen?
In een geboorteplan kun je eigenlijk alles opnemen wat belangrijk voor je is. Hieronder staan een aantal voorbeelden van dingen die je kunt opnemen:
De plek van de bevalling: thuis, in het ziekenhuis, of in een geboortecentrum.
De manier waarop je de bevalling wilt doorstaan: zonder pijnbestrijding, met natuurlijke pijnbestrijding, of met medische pijnbestrijding.
De vorm van pijnbestrijding: ruggenprik, epidurale, of iets anders.
De aanwezigheid van anderen bij de bevalling: je partner, een vriend of familielid, of iemand anders.
De verzorging van je baby na de geboorte: huid-op-huidcontact, borstvoeding, of iets anders.
Wanneer maak je een geboorteplan?
Het is aan te raden om je geboorteplan zo vroeg mogelijk in de zwangerschap op te stellen. Dit geeft je voldoende tijd om na te denken over je wensen en voorkeuren voor de bevalling. Bovendien kun je in gesprek gaan met je verloskundige of gynaecoloog om eventuele vragen te stellen en je plan waar nodig bij te stellen.
Veel vrouwen beginnen rond het tweede trimester met het nadenken over hun geboorteplan, maar je kunt het document gedurende de hele zwangerschap aanpassen als je inzichten of voorkeuren veranderen. Misschien ontdek je tijdens een bevalcursus nieuwe opties die je aanspreken, of krijg je door gesprekken met je zorgverleners extra informatie die invloed heeft op je keuzes.
Door op tijd te beginnen met je geboorteplan, voorkom je dat je last-minute belangrijke beslissingen moet nemen. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid, zowel voor jezelf als voor de mensen die je tijdens de bevalling begeleiden. Zo kun je met een goed voorbereid gevoel toewerken naar een bevalling die zoveel mogelijk aansluit bij jouw wensen.