Zwanger na een miskraam
Sophie heeft haar afspraak voor een vroege echo pas last minute ingeboekt. Dit betekent voor mij meestal maar twee dingen: ze is erg ongerust of er is iets mis met de zwangerschap. Ik doe de deur naar de wachtkamer open en zie twee ontzettend gespannen mensen zitten. Ze komen snel binnen en Sophie gaat gelijk op de bank liggen. Ze vertelt kort dat ze het heel spannend vindt en de hele nacht niet heeft geslapen. Ze heeft een miskraam gehad en denkt dat deze zwangerschap weer niet goed is. Sophie zegt dat ze ongeveer 9 weken zwanger is. Ze heeft al een vroege echo gehad en vorige week een extra echo omdat ze erg ongerust was.
We besluiten met elkaar maar gelijk te gaan kijken. Al snel zie ik een zwangerschap en een kloppend hartje. De tranen rollen over Sophie haar wangen. Haar partner pakt haar hand vast en knijpt erin. Ze kunnen het niet geloven. Tranen van geluk en ongeloof. We kijken met z’n drieën naar een krachtig kloppend hartje op de echo. Per direct valt er 300 kilo van hun schouders af. Ik zie alle verkramping die ze in haar lichaam had ontspannen.
Wat een geluk dat ik dit voor deze ouders kan betekenen! Er is niks fijners dan ouders gerust te kunnen stellen. Ik heb geen glazenbol waarin ik kan kijken en kan beloven dat er nooit een miskraam komt. Wel kan ik ouders op dat moment even wat lucht en ontspanning geven. Als zwangere voel je je zo kwetsbaar. Als partner is het helemaal ontastbaar. Hoe fijn is het om dan samen naar jullie baby te kijken en te genieten. Sophie en haar partner gaan samen trots met een foto van hun kindje in hun handen naar buiten.
Ik zie wekelijks zo veel ouders die extra komen voor een echo. Daar is helemaal niet mis mee! De zorgverzekeraar bepaalt in de zwangerschap welke echo’s wel en niet vergoed worden. Hierbij kijken ze absoluut niet naar wat de emotionele en psychische behoefte is van de aanstaande ouders. Uit de praktijk weten wij bij Liva dat de er juist mega behoefte is voor extra echo’s.
Geef jezelf de ruimte om onzeker en ongerust te voelen ook als is het geen fijn gevoel. Wat we wel weten is dat het gevoel onderdrukken je niet helpt. Bedenk wat jij nodig hebt om die eerste weken door te komen. En als dat betekent dat je elke week langs wilt komen voor een echo om het hartje te zien kloppen, dan doe je dat! Er is geen goed en fout.
Ik spreek Sophie een paar weken na onze eerste ontmoeting en ze vertelt dat ze die nacht na de echo weer heerlijk had geslapen en meer vertrouwen heeft in haar zwangerschap!
Liefs,
Jori
Verloskundige/echoscopist en moeder van tweeling Roos & Iris (2016)
4 juli 2022