Wat zie je precies op een vroege echo (vanaf 6 weken)?

Een vroege echo is voor veel aanstaande ouders een bijzonder en spannend moment. Vanaf ongeveer zes weken zwangerschap is het mogelijk om tijdens een echo al een eerste glimp van je kindje op te vangen. Maar wat kun je precies verwachten tijdens zo’n vroege echo en wat is er allemaal zichtbaar? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is een vroege echo?

Een vroege echo wordt doorgaans uitgevoerd tussen de zes en acht weken zwangerschap. Dit type echo wordt ook wel een vitaliteitsecho genoemd. Het belangrijkste doel van deze echo is om te controleren of de zwangerschap zich goed ontwikkelt. Je krijgt dus al in een vroeg stadium meer informatie over hoe het met je zwangerschap gaat.

De vroege echo wordt meestal inwendig gedaan met behulp van een vaginale echo, omdat het kindje nog erg klein is en hierdoor beter zichtbaar wordt.

Wat zie je bij zes weken zwangerschap?

Vanaf zes weken zwangerschap kun je tijdens een vroege echo het volgende zien:

  • Een vruchtzakje in de baarmoeder, wat aantoont dat de zwangerschap zich op de juiste plek bevindt.

  • Binnen het vruchtzakje zie je vaak een dooierzakje, dat in deze fase belangrijk is voor de voeding van het embryo.

  • Bij zes weken is het embryo zelf nog heel klein, vaak niet groter dan een rijstkorrel.

  • Met een beetje geluk is er al een hartslag te zien; een klein knipperend puntje dat het kloppende hartje aangeeft.

De details zijn op dit moment nog beperkt, maar de vroege echo geeft vaak al veel rust. Je krijgt bevestiging dat de zwangerschap zich ontwikkelt en dat het hartje klopt.

Wat zie je bij zeven of acht weken?

Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe meer je kunt zien. Rond zeven weken zie je naast het vruchtzakje en de dooierzak ook een klein embryo dat iets meer vorm begint te krijgen. De hartslag is meestal duidelijk zichtbaar en soms kun je al een klein beetje verschil zien tussen het hoofdje en het lichaam.

Bij acht weken wordt het kindje weer een stukje groter en duidelijker. Je kunt dan al contouren herkennen en vaak is er wat meer beweging zichtbaar. Ook kun je zien of er sprake is van een eenling of een meerling.

Waarom kiezen voor een vroege echo?

Veel ouders kiezen voor een vroege echo om snel zekerheid te krijgen over de zwangerschap. Zeker als je eerder een miskraam hebt gehad of onzeker bent over de termijn, biedt een vroege echo extra geruststelling. Daarnaast is het gewoon een heel bijzonder moment om voor het eerst je kindje te kunnen zien.

Bij LIVA Geboortezorg wordt de vroege echo uitgevoerd door ervaren echoscopisten die je rustig uitleggen wat je op het scherm ziet. Na afloop krijg je vaak ook foto’s mee om dit bijzondere moment vast te leggen.

Wanneer plan je een vroege echo?

Een vroege echo wordt meestal rond zes tot acht weken gepland. Wil je meer duidelijkheid over je zwangerschap of gewoon graag dat eerste bijzondere moment beleven? Dan is een vroege echo een mooie keuze. Bij LIVA Geboortezorg kun je gemakkelijk online een afspraak maken en zelf kiezen wanneer het voor jou uitkomt.

Wil jij ook een vroege echo laten maken? Neem gerust contact met ons op of plan eenvoudig online een afspraak in. Wij zorgen voor een warme, persoonlijke ervaring waarbij je in alle rust naar je kindje kunt kijken.